IS MEDIATOR.

Hoe verloopt een mediation?

1. U heeft een probleem waar u samen niet uitkomt. U kunt daarbij hulp goed gebruiken. Inschakeling van advocaten gaat u te ver. Dat zou ook een kostbare zaak worden. Zou een mediator u kunnen helpen? U zou misschien een vrijblijvend gesprek willen hebben. Dan kunt u miJ bellen of mailen voor een afspraak. Ik kom dan langs om kennis te maken en vertel ook hoe mediation werkt en hoe u onder mijn leiding stap voor stap bij het einddoel kunt komen. Dat einddoel is: duidelijke en schriftelijk vastgelegde afspraken waarmee u samen verder kunt. Na de kennismaking is het aan u om te bepalen of u verder wilt. U zit dus nog nergens aan vast.

2. Na de kennismaking gaan we wat dieper op de zaak in. Elk van u heeft ruim de gelegenheid zijn of haar standpunten en belangen uiteen te zetten. En wat ook belangrijk is: we gaan proberen te ontdekken welke mogelijkheden er zijn om de oplossing dichterbij te brengen. Nog niet om conclusies te trekken, maar om te verkennen waar wel of niet bouwstenen kunnen liggen voor een overeenkomst. Vaak is het verstandig om na deze fase een denkpauze in te lassen.

3. We pakken de draad weer op. U heeft van mij per mail een verslag ontvangen, zodat u nog eens kunt nalezen wat we al bereikt hebben. We hebben via dat verslag dan hopelijk in beeld wat uw wederzijdse belangen zijn, wat belangrijk is voor de uiteindelijke oplossing en, zo mogelijk, welke opties er liggen. Dus nu proberen we stappen te zetten die naar overeenstemming leiden. U gaat dan geven en nemen. Want dat is nodig in zo'n proces. Ik ga dit uiteraard stimuleren, al zal de oplossing van uw kant moeten komen. Want u moet er samen mee verder. Ter plekke zal ik de hoofdlijn van uw overeenkomst op papier zetten en voorlezen. Zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Een definitieve, uitgewerkte overeenkomst heeft soms meer tijd nodig en zal in dat geval later door u worden ondertekend. Bij echtscheiding verzorg ik het echtscheidingsconvenant en, indien van toepassing, het ouderschapsplan.

Hoe lang duurt een mediation?

Bij elke mediation zijn de omstandigheden verschillend, dus over het aantal gesprekken is met zekerheid niks te zeggen. Maar in het algemeen komen we met drie gesprekken van twee uur een heel eind. Waarbij het eerste (deel van het) gesprek kennismaking is. Voor de kennismaking/introductie hoeft u niet te betalen. Als het u niet bevalt, kunt mij zonder enige verplichting weer naar huis sturen.

Wat kost een mediation?

Het hangt er vanaf hoe groot of ingewikkeld het probleem is.. Wanneer partijen het al (bijna) eens zijn maar vooral hulp nodig hebben bij het opstellen van een overeenkomst of ouderschapsplan, dan hoeft het misschien maar €250 te kosten. Een mediation met drie gesprekken kan, inclusief opstelling van documenten, in de buurt van €600 uitkomen. Maar veel is afhankelijk van de kwestie die speelt. Op basis van een eerste, telefonisch contact kan waarschijnlijk een realistische offerte worden gedaan.

Ben Groenendijk (1953) is al geruime tijd als mediator actief. Hij studeerde Rechten op de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkte vooral lange tijd op het Mediapark in Hilversum, bij de publieke omroep. Hij vervulde bij de omroep diverse directiefuncties. Zijn kantoor en woning zijn in Kortenhoef. In Amersfoort is hij ook, als vrijwilliger, buurtbemiddelaar geweest. Zijn mediatorsopleiding volgde hij bij het Mediation Trainings Instituur (MTi).