Broek

28-01-2014 00:00

Kan de politiek mensen gelukkiger maken?
De nieuwe lokale partij Amersfoort Anders - niet te verwarren met de gelijknamige aardappel - heeft de ambitie om van Amersfoort de gelukkigste stad te maken. Je kunt er veel van zeggen, maar de partij durft wel. Maar ik vermoed toch dat hier een te grote broek wordt aangetrokken.
Waardoor wordt een mens gelukkig? Ik las een onderzoek waaruit bleek dat het vinden van 10 euro in een oude spijkerbroek ons het gelukkigst maakt. Op 3 stond: slapen in een verschoond bed. En op 9: knuffelen. Dat is nog best een bewerkelijk klusje voor de mannen en vrouwen van Amersfoort Anders. Maar ze hebben helaas nóg een probleem: de markt van ongelukkige mensen is vrij klein. Nederlanders staan op de vierde plek van de gelukkigste mensen ter wereld. We moeten alleen de Denen, Noren en Zwitsers voor laten gaan, wist de VN in oktober 2013 te melden. Een maand later deed de OESO nog een duit in het gelukzakje: de economische crisis heeft maar weinig invloed gehad op het welzijn van de Nederlanders. Maar liefst 86% van de Nederlanders bleek tevreden te zijn over zijn leven.
Zou dat anders zijn in de Nederlandse stad die vorig jaar van plaats 13 naar plaats 8 steeg in de nieuwe ‘Atlas voor gemeenten’ en daarmee een opvallende stijger was in de lijst van meest aantrekkelijke steden van Nederland?
Toegegeven, er zijn ook in Amersfoort nog best wat ongelukkigen te vinden. Zo heb je in Amersfoort mensen die ongelukkig worden van de bomenkap in het Randenbroekerbos. Maar ja, dat zul je natuurlijk altijd zien, die ongelukkigen hebben al weer onderdak gevonden bij een andere lokale partij. Het is namelijk tot overmaat van ramp ook nog een politieke drukte van jewelste op de markt van ongelukkige burgers.
Politiek en geluk, ik zou het huwelijk niet graag inzegenen.
Zelf kan ik heel gelukkig worden als ik lees dat in het Randenbroekerbos een broekbos zal worden aangelegd. Dat zit een soort van taalkundige logica in. Dat er feitelijk een moeras wordt gecreëerd laat me dan weer koud. Een kennis van mij is wél dol op moerassen. Hij heeft zelfs een moeras in zijn tuin aangelegd. Hij kan er uren naar kijken. Domweg gelukkig met zijn tuinbroek.