Burgemeester, geachte heer Bolsius

23-02-2014 00:00

 

Grappig dat u een oproep hebt gedaan voor een nieuw muzikaal intro van uw weekvideo op internet. Ik heb zitten nadenken over zo’n openingstune van 4 seconden. Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat uw achternaam en uw stad hetzelfde metrum hebben? Bolsius en Amersfoort vormen samen een dubbele dactylus. Een goed lopende combinatie. De dubbele dactylus is bovendien de basis van een versvorm die door drs. P is geïntroduceerd: de Ollekebolleke. De naam is afgeleid van het kinderversje ‘Ollekebolleke Rubisolleke’, dat ongetwijfeld ook in huize Bolsius wel eens zal klinken.
Eigenlijk zou uw weekvideo dus vast moeten beginnen met een Ollekebolleke.

Burgers van Amersfoort
Allemaal opgelet
Dit is weer Bolsius’
Nieuws van de week.

Net als altijd is dit
Videonieuwsbericht
Haastig gemaakt en
Gedraaid in één take.

Nou ja, u zult dan een andere tekst kiezen natuurlijk. Dit tweede couplet moest mij van het hart. Ik wil er mee zeggen dat een burgemeester ook buiten de openingstune eisen mag stellen aan de weekvideo. U hebt natuurlijk maar weinig tijd, en dat zien we helaas aan de video. Dus als u bij wijze van uitsmijter bijvoorbeeld enthousiast vertelt over de nieuwe tentoonstelling van Kunsthal Kade, ga daar dan ook even staan, en laat even zien waarom het zo mooi is.
Maar goed, dat komt later wel, eerst de openingstune. Die tune moet dus een dubbele dactylus worden. Met natuurlijk het A- en het B-akkoord – Amersfoort en Bolsius. En stijgend, in majeur, want het gaat in onze stad vooruit met de geit.
Afijn, mijn ouverture in 4 seconden komt eraan..
Nu nog even wat anders. Eén ding mag u gewoon voor u houden in het videonieuws. U hoeft niet alles aan ons te vertellen. Het gaat om het volgende. Wilt u zorgen dat Benno L, die dankzij uw moedige collega Lenferink een woning in Leiden heeft gekregen, naar Amersfoort wordt gehaald? We vertellen het niemand. In Leiden blijven ze nog jaren protesteren tegen de aanwezigheid van een man die al lang ergens in Amersfoort een plekje heeft gekregen. Vertel het ook niet aan de commissie Stiekem, als u die heeft, want er zit zó veel populistisch sentiment in de Amersfoortse politiek dat u het nieuws dan maar beter zelf kunt lekken. Vindt u het geen stunt? In Leiden wordt Benno L dan een soort monster van Loch Ness en bij ons kan hij zijn leven weer oppakken. Als u dat doet, zal ik nog trotser worden op mijn stad dan ik nu al ben. En dan maken we een echte symfonie voor u: de Bolsius Passie.