Rondje Grote Oorlog*

25-01-2014 00:00

Niet zo lang geleden, toen mijn rechterknie nog zonder gesputter de instructies van mijn hersenen volgde, liep ik regelmatig een rondje Grote Oorlog. Het rondje behoorde tot het zaterdagochtendrepertoire van onze hardlooptrainer. Vanaf sportpark Birkhoven liepen we richting Daam Fockemalaan. Bij het Dierenpark oefenden we eerst nog wat silly walks, die onze trainer overigens hardnekkig loopoefeningen noemde. We vervolgden onze route naar de plek waarvan we één ding zeker wisten: we zouden er weer gesloopt vandaan komen.

Bijna honderd jaar geleden begon de Grote Oorlog. Hier was deze oorlog niet groot. We hielden ons met succes afzijdig. Dat lukte de Belgen niet.
Je kunt De Grote Oorlog ook fietsen. Je stapt op in Nieuwpoort en bent vervolgens een dikke 1000 slagveldkilometers onder de pannen. Je komt er langs mooie kathedralen, wijngaarden en koolzaadvelden. ‘s Avonds trek je midden in de Champagne een flesje open. De Grote Oorlog is een succesvolle bron van ramptoerisme. Maar dus nauwelijks in Nederland. Het belangrijkste monument staat in Amersfoort. Cadeautje van de Belgen. Een fors monument als dank voor de opvang van Belgische vluchtelingen. Het was stiekem ook een werkgelegenheidsproject voor Belgen die zich in die dagen te pletter verveelden. Al snel na de oorlog was het Belgenmonument klaar. Maar toen wilde België het cadeautje niet meer aanbieden. Burenruzie over naoorlogse grenscorrecties. Twintig jaar later knipten Wilhelmina en Leopold III alsnog een lintje door op de Amersfoortse berg. Nu de Grote Oorlog jarig is, krijgt het monument een opknapbeurt. Dat is ook hard nodig.
Komt er nog wel eens iemand? Af en toe zie je er een groep net iets te dikke mannen en vrouwen een circuit lopen. Bergje op, bergje af, om het monument heen, trapje af, trapje op, uitlopen, sprinten en dit alles nog een paar keer. Na afloop zijn ze kapot. Een enkeling trekt met zijn been. Ze sloffen terug naar Birkhoven. Er komt geen woord meer uit. De grenzen zijn weer wat verlegd.

* Rondje Grote Oorlog werd beloond met de hoofdprijs in de column-wedstrijd van AD Amersfoortse Courant.